Nederlandse (NL) Mini Doodle

Waarom een NL Mini Doodle?
EN GEEN Doodle (F1)?

De historie van de NL Mini Doodle.  De NL Mini Doodle zijn langzaam aan enorm populaire honden aan het worden. Dat komt o.a. doordat ze sociaal, intelligent, lief en goed te trainen zijn. Maar er bestaan een hoop misverstanden over de hond. Bijvoorbeeld dat een Labradoodle en een Australian Labradoodle heel anders zijn. De Nederlandse Mini Doodle fokregels vind je HiER >

Wat is het verschil tussen een NL  Mini Doodle en Australian Mini Labradoodle? 

Voordat je op zoek gaat naar NL Mini Doodle of Australian Mini Labradoodle vind ik het belangrijk dat je het verschil kent tussen de honden en weet dat er verschillen op de markt aanwezig zijn.

Hier zien we een NL mini-doodle bruin teefje met een open curly fleece vacht.

Een NL Mini Doodle is GEEN kruising tussen een Labrador en een Poedel.  Net als een Australian Labradoodle bestaat een NL Mini Doodle uit veel meer honden en pas een echte authentieke NL Mini Doodle is en een zogenaamde NL Mini Doodle Hond.

Het grootste verschil is dat bij een Labradoodle de mogelijk bestaat dat ze toch gaan verharen of qua karakter niet zijn zoals je zou verwachten. Zeker wanneer je er na enige tijd achterkomt dat ze toch verharen en je de hond nou juist had genomen omdat je allergisch bent. En dat wil je niet wanneer dit een van de reden is om voor een NL Mini Doodle te kiezen.

Wat is het verschil in fokschema? 

De NL Mini Doodle is de hond die Marion Brouwer 12+ jaar lang hebben ontwikkeld. De NL Mini Doodle is redelijk geheim en lastig na te maken.

NL Mini Doodle fokken:

  • NL Mini Doodle Hond = eerste generatie NL Mini Doodle
  • NL Mini Doodle Basis Hond 1 x NL Mini Doodle Basis Hond 1 = NL Mini Doodle Basis Hond 2
  • NL Mini Doodle Basis Hond 1 x NL Mini Doodle Basis Hond 1 = NL Mini Doodle Basis Hond 3
  • NL Mini Doodle Basis Hond 3 x NL Mini Doodle Basis Hond 3 = Authentieke NL Mini Doodle

NL Mini Doodle Basis Hond 1 t/m 3 zijn Multigen NL Mini Doodle Basis Hond. Een NL Mini Doodle kan een NL Mini Doodle Basis Hond 1 worden wanneer deze gekruist wordt met een Authentieke NL Mini Doodle of NL Mini Doodle Basis Hond.

Veel gewone mini’s Labradoodles komen niet verder dan deze status, omdat fokkers geen NL Mini Doodle Basis Hond tot hun beschikking hebben.

Zoals naar ons idee een NL Mini Doodle eruit hoort te zien.

Waarom is dit relevant? 

Bovenstaande informatie is vooral van belang wanneer je een NL Mini Doodle wil aanschaffen omdat je geen haar verliezende hond wil. Totdat een NL Mini Doodle of NL Mini Doodle Basis Hond de status van een Authentieke NL Mini Doodle hebben bereikt, loop je het gevaar dat de hond toch verhaart, een ander karakter heeft of andere afwijkingen heeft.

Ook wanneer je de hond wil inzetten als hulphond is dit van belang. Ben je op zoek naar een leuke hond voor in huis? Dan is een NL Mini Doodle Basis Hond ook een goede keuze.

Wettelijke norm

De aangesloten fokkers hebben een UBN inschrijving als zijn de hobbymatig fokker.

Stamboom uitleg

Er is een overkoepelende organisatie voor de NL Mini Doodle. Alle fok informatie is voor nu gedocumenteerd hier en op de website van de NL Mini Doodle en is unieke informatie. Klik voorde website van de NL Mini Doodle op het plaatje hieronder.

NL Mini Doodle

Geschiedenis

De NL Mini Doodle vindt haar oorsprong in Nederland. Een mijnheer in Nederland had een hulphond nodig en zijn vrouw was allergisch en hij  moest een zogenaamde anti-allergene hond hebben. In 1982 is Miss P. Jones, met Marion Brouwer gestart, en de eerste fok theorieën geleerd voor wat betreft het fokken en is voor het eerst een kleine Waterhond met een Bichon Frisé te kruisen. Het eerst nest leverde pupjes op waarvan er 1 geschikt was. De allergische echtgenoot kon hier tegen en de hond werd een Doodle genoemd.

Prachtig gepigmenteerd NL mini-doodle chalk reu met wavy fleece vacht.

Om toch wat meer “bone” te hebben en “te maken” werd o.a. de Engelse & Amerikaanse Cocker Spaniel & Field Spaniel erin gebracht en voor wat meer relaxte karakters o.a. ook de Poedel en is gestart met verschillende combinaties te gaan kruisen. Alles om daarna te evalueren en te bekijken of het “eindresultaat” voor wat betreft als “fokproduct” is wat ze wou. Dit was ook nodig om ervoor te zorgen dat de hond allergie- en astmavriendelijk is en niet tot weinig verhaart.

De oorsprong is een kruising tussen een (kleine) Waterhond en een Bichon Frisé, maar door het gebruik van infusions en verder mixen is uiteindelijk de NL Mini Doodle ontstaan.

Strenge regels bij de grondlegster

De grondlegster van de NL Mini Doodle heeft een fokprogramma met strenge eisen. Wil je hier meer over weten of jezelf aansluiten neem dan een kijkje op de contact pagina.

Om de genenpoel zo groot mogelijk te hebben en te houden is (vroeg) castratie verboden tenzij er een medische grondslag aan de basis ligt! Om het ras NL Mini Doodle zuiver te hebben en te houden daarvoor is een database met chipnummers beschikbaar en een onafhankelijk fokadviescommissie.Wil je over Nederlandse Mini Doodle fokken meer weten is contact opnemen raadzaam.

Het belangrijkste kenmerk voor de NL Mini Doodle is dat het inteelt en afstamming percentage 0% is. Zo wil ze de kwaliteit en gezondheid van de hond en het fokprogramma bewaken, zonder risico’s voor de honden zelf.

Geen erkend ras

Tot op de dag van vandaag is de NL Mini Doodle geen FCI erkend ras. Ik noem het dus expres geen ras. Daarvoor is het ras nog te ‘jong’.

NL Mini Doodle raskenmerken

De NL Mini Doodle ziet er gezond, levenslustig en sierlijk uit. De vacht valt meteen op. Van de NL Mini Doodle verhaart de vacht niet en verspreidt het geen onaangename luchtjes. Dit komt o.a. omdat de NL Mini Doodle geen ondervacht heeft en dit zorgt er voor dat ook mensen met een allergie deze hond prima in huis kunnen nemen. Verder zijn dit de specifieke kenmerken waar de hond aan dient te voldoen. Omdat het ras niet erkend is, zijn dit meer richtlijnen dan harde eisen.

Karakter

De Nederlandse Mini Doodle heeft een vriendelijk karakter, is sociaal, aanhankelijk, intelligent, opgewekt, energiek en dol op kinderen. Heeft de “will to please“ en de intelligentie. Ze verharen niet en zijn geurloos. Ze zijn eenvoudig te trainen. En dan is het een fantastische familiehond.

Grootte

De hond is er in 1 formaat. De hoogte wordt gemeten vanaf de plek waarde nek overgaat in de rug tot aan de grond. Het formaat is tussen de ±38 cm – ±48 cm.

Gewicht

Het gewicht varieert van ongeveer ±5 kg tot ±20 kg.

Ogen

De ogen zijn groot, levendig, attent, lief, vriendelijk en ovaal van vorm.

Kop

De kop is breed met welgevormde wenkbrauwen. De ogen staan wat verder uit elkaar en het voorhoofd is korter dan het schedel. De kop is in verhouding tot het lichaam.

Neus

De neus is groot, breed en meer vierkant dan rond. De grote vierkante neus is een echt kenmerk van de hond. Hij mag niet puntig of smal zijn.

Oren

De aanhechting van de oren begint iets boven de ogen. Ze hangen langs de kop en zijn in verhouding tot de kop van de hond. Qua lengte mogen de oren ook de onderkaak niet passeren. De oren zijn voldoende vlezig.

Mond

Een schaargebit wordt geprefereerd.

Voorpoten

De voorpoten zijn lang in verhouding tot het lichaam. Ze zijn wel gestructureerd, heel sterk en dikke voetzolen (kussentjes). De voeten mogen niet naar buiten of naar binnen wijzen.

Lichaam

De lente is 8:7 dus wat langer dan dat hij hoog is. Welgevormde ribpartij met voldoende inhoud voor longen.

Achterpoten

De achterpoten en dijen zijn sterk ontwikkeld, waardoor de hond hoog kan springen. Verder is de hond snel, soepel en atletisch. Als je de hond ziet rennen lijkt hij te zweven en de poten zet hij keurig naast elkaar neer.

Staart

De staart begint vrij laag en krult omhoog. De staart wordt ook vrolijk omhoog gedragen en ook over de rug.

Vacht

De vacht is enkelvoudig waarin verschillende typen zijn toegestaan zoals fleece, wavy en curly en alle mixen en varianten. Iedere hond verhaard, de NL mini doodle heeft geen seizoen verharing en zoals je wenst verhaard niet. Hier wat uitleg een levenscyclus van een haar is gemiddeld 6 weken, dan sterft het individuele haar af wat je ervaart dat het haar loslaat maar blijft in de vacht hangen. Blaas je de vacht niet uit en/of borstel je de vacht niet regelmatig dan zal de vacht gaan klitten en/of zelfs vervilten overigens dit vervilten gebeurt bij iedere enkelvoudige vacht.
Weergaven: 57186

Scroll naar boven