Ik wil een Doodle

De Doodle is een vrolijke, intelligente en energieke hond. Daarnaast zijn ze vriendelijk en loyaal. Een Doodle kan goed opschieten met kinderen en andere honden. Hiervoor is een goede socialisatie en opvoeding belangrijk in de puppy-tijd. Door zijn intelligentie is de Doodle geschikt als trainings- en/of hulphond.

Of je nu een pup of volwassen hond in huis neemt, in alle gevallen is het van belang je ervan bewust te zijn dat een Doodle in huis betekent dat je daar gemiddeld 13 tot 14 jaar voor moet zorgen.
En dat houdt onder andere in dat:

 • je er dagelijks meer of minder lange wandelingen mee moet maken
 • de pup of volwassen hond opgevoed moet worden, betekent gehoorzaamheidstraining(en), die tijd en geld kosten
 • je regelmatig de vacht moet verzorgen, en voor meer o.a. prijs informatie zoals vachtverzorgings producten klik hiervoor HiER >
 • je na een wandeling meestal je hond zult moeten schoonmaken en uitblazen van de vacht
 • je kosten zult moeten maken voor een dierenartsbezoek, faeces onderzoek, titeren en o.a. medicijnen
 • je huis nooit meer vlekkeloos schoon is
 • je tuin niet meer een modeltuin zal zijn
 • je, je vakanties zult moeten aanpassen, of een echt goede vakantieopvang moet regelen

Waar let je op bij een fokker bij een eerste en volgend bezoek?

 • De moederhond moet aanwezig zijn. Heb je een afspraak gemaakt voor een bezoek en van te voren is niet een geldige en betrouwbare reden gegeven waarom de moederhond niet aanwezig zal zijn, ga dan weg, hoe leuk de daar aanwezige pups ook zijn.
 • Verder moet de moederhond en haar pups een schone, lichte en afgescheiden plek hebben, het liefst in de woonkamer.
 • Hoe zien de pups eruit?
  Gezonde pups zijn vrolijk en speels, hebben ze voldoende ruimte om te spelen en speeltjes om mee te spelen?
 • Hoe reageren de pups?
  Zeker als ze al een paar weken oud zijn, moeten ze gewend raken aan dagelijkse geluiden, zoals de stofzuiger en muziek. Dat is een belangrijk onderdeel van de socialisatie. En natuurlijk mogen ze schrikken van harde geluiden, maar kort daarop herstellen en vrolijk verder spelen.
 • Zijn ze niet bang voor je en laten ze zich rustig optillen?
  Pups moeten van begin af aan gewend raken aan mensen en kinderen, en dat kun je dus merken aan de manier waarop ze op jouw vreemde aanwezigheid reageren.

Hoe neem je een besluit?

Misschien heb je van te voren al bedacht of je een teef of een reu wilt, maar de keren dat je op bezoek komt, geven niet een volledig beeld. Die luie hond heeft misschien net wel flink gespeeld en is moe, en die zo actieve hond heeft misschien wel lekker lang geslapen en is nu toe aan een spelletje. De fokker ziet de hond voortdurend en kent het karakter van de pup het beste en zal na een of meer gesprekken ook een beter beeld hebben van welke hond het beste bij je past.

En natuurlijk heb je een voorkeur, maar bedenk ook dat een hond een levend wezen is. Het is geen koelkast of auto die je koopt. Het kan dus zo maar zijn dat de fokker vindt dat er voor jou geen geschikte pup bij zit, want een goede fokker doet niet aan ruilhandel (geld ≠ hond), maar zal tot het moment dat de definitieve verkoop is gesloten, de regie in handen houden. En dat geldt ook voor de potentiële koper, heb je na een aantal keren toch niet de klik met fokker en/of pup, dan is het wellicht beter om niet tot koop over te gaan.

Tot slot

Als je samen met de fokker tot een definitieve keuze en besluit bent gekomen, volgt uiteraard de afhandeling.

 • De pup zal niet eerder dan op de leeftijd van 7 weken (en 16 weken indien het om vertrek naar het buitenland gaat) het huis van de fokker verlaten
 • De pup heeft dan een Europees dierenpaspoort waarin staat dat de pup door een dierenarts gecontroleerd en gechipt is, de vereiste entingen heeft of anderszins aantoonbaar beschermd (titerverklaring) is tegen bepaalde ziektes, en ontwormd is
 • Bespreek samen met de fokker hoe je de eerste dagen met je nieuwe pup moet omgaan: voedselpatroon, verzorging, slaapgewoontes, uitlaten. Stel zoveel mogelijk vragen, maar uiteraard moet je het gevoel hebben dat je ook later met je vragen altijd bij de fokker terecht kan
 • Bespreek ook hoe eventuele kleine ‘onvolkomenheden’, zoals een navelbreuk, problemen met het gebit, samen afgehandeld wordt.
 • De koopovereenkomst wordt door middel van een (door verkoper en koper getekend) schriftelik contract bepaald. Lees samen met de fokker deze overeenkomst rustig door voordat je tekent. Je tekend wanneer je volledig met het verkoopcontract eens bent.
NL Mini Doodle

Weergaven: 8154

Scroll naar boven