En nu?

Hoe staan we ervoor?
Een relatief onrustige nacht waarbij we langzaam in fase 1 glijden en we kunnen stellen dat we met 24 uur de geboorte gaan krijgen. Omdat voor veel mensen bepaalde termen onbekend zijn hieronder wat uitleg.

Fase 1 (6-12 uur)
Tijdens de eerste fase vindt de lichamelijke voorbereiding op de geboorte van de pups plaats. De baarmoedercontracties, die overigens uitwendig niet zichtbaar zijn, zorgen er voor dat de ophangbanden en de geboortewegen gaan ontspannen. Verder vertoont de teef gedragsveranderingen: ze is onrustig, kijkt geregeld naar haar flanken, maakt een nestje, ze eet niet meer, kan zelfs gaan braken en ze hijgt, rilt en jankt. Aan de vulva kan wat dikke uitvloei te zien zijn. Sommige teven kunnen echter weinig tot geen symptomen vertonen. Bij teven die een eerste nestje verwachten kan deze fase 36 uur duren.

Fase 2 (3-12 uur)
Dit is de uitdrijvingsfase welke begint bij het breken van het vruchtwater. De teef ligt in deze fase meestal op haar zij, de persbewegingen zijn nu wel te zien en ze is actief aan het persen. De eerste pup wordt meestal 4 uur na de start van de tweede fase geboren. De tijd tussen de geboorte van twee pups varieert tussen de 5 en 120 minuten. De geboorte van de eerste pup duurt altijd het langst. Tijdens de geboorte scheurt het allantoïsvlies en de pups worden in het amnionvlies geboren. De teef scheurt dit vlies stuk, bijt de navelstreng door en begint de pup te wassen waardoor de ademhaling gestimuleerd wordt.

Fase 3
Tijdens deze fase wordt de placenta uitgedreven. Dit kan 5 tot 15 minuten na de geboorte van de pup gebeuren maar de placenta kan ook samen met de geboorte van de pup uitgedreven worden. De placenta’s worden meestal door de teef opgegeten. Zorg er echter wel voor dat ze niet teveel placenta’s eet aangezien dit tot braken en diarree kan leiden.

Hier nog een mooie foto van Kensi haar expressie genomen gisteravond.

Bezoeken: 145

10 gedachten over “En nu?”

  1. Och lieffie veel succes en dat je een goeie bevalling mag hebben….baasjes ook succes en houdt ons op de hoogte!!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven